Hollanti ja Pohjoismaat yhdistivät voimansa ja käynnistivät syövänhoidon täsmälääketieteen allianssin (Dutch-Nordic Alliance for Precision Cancer Medicine, PCM), jossa tehdään tutkimusyhteistyötä kahdessa EU:n rahoittamassa hankkeessa. Hankkeiden yhteisrahoitus on 9 miljoonaa euroa, josta osa kohdistuu myös FINPROVE tutkimukseen.

PCM4EU-hankkeessa (Syövän diagnostiikkaa ja hoitoa kaikille) konsortion tavoitteena on parantaa syöpäpotilaiden selviytymistä ja elämänlaatua EU:ssa ottamalla käyttöön syövänhoidon täsmälääketieteen parhaita käytäntöjä, jotka perustuvat molekyylidiagnostiikan avulla valittuihin hoitoihin.

PRIME-ROSE-hankkeessa (PRecisIon Cancer MEdicine RepurpOsing SystEm Using Pragmatic Clinical Trials) edistetään EU:n syöpämission tavoitetta optimoida hoitoa ja tukea yli 3 miljoonan syöpää sairastavan ihmisen elämänlaatua vuoteen 2030 mennessä. PRIME-ROSE-konsortiolla on seuraavat päätavoitteet:

1) tehostaa elämää pidentävien ja elämänlaatua parantavien täsmälääkkeiden saatavuutta syöpäpotilaille
2) arvioida yksilöllisen syövänhoidon tehokkuutta akateemisissa tutkijalähtöisissä kliinisissä tutkimuksissa, ja
3) työskennellä yhdessä eurooppalaisten asiantuntijoiden kanssa näyttöön perustuvan hoidon toteuttamiseksi rutiinikäytännössä, ja vähentää potilaiden välistä epätasa-arvoa yksilöllistettyyn hoitoon pääsyssä

FINPROVE-tutkimuksessa etsitään yksilöllistettyjä hoitokeinoja edennyttä syöpää sairastaville potilaille. Tutkimus käynnistyi alkuvuodesta ja on nyt avoinna kansallisesti kaikissa yliopistosairaaloissa.

Lisätietoja:

Johanna Mattson, toimialajohtaja, HUS Syöpäkeskus, johanna.mattson@hus.fi

Katriina Peltola, ylilääkäri, Kliininen lääketutkimusyksikkö, HUS Syöpäkeskus, katriina.peltola@hus.fi

Mika Mustonen, johtaja, Eteläinen Syöpäkeskus, mika.mustonen@hus.fi